Korond és környéke (85 km) |
A korondi medence sajátossága, amely aránylag kis területen fellelhető a földrajzi formák rendkívüli változatosságában rejlik, miáltal a látogatóban azt az érzést kelti, hogy a természet a vidékre sűrítette valamelmyi szépségét és alkotó erejét.
A medence az Erdély fennsík és a Görgényi havasoktól nyugatra elterülő vulkanikus eredetü fennsík találkozásánál, a megye nyugati részénél fekszik.
A korondi medence ugyanakkor egyben sajátos néprajzi tájegység is, erősen kötődve a kerámia művészetéhez.
A néphagyomány sótartalékainál fogva a vidéket Sóvidék néven tartja számon. Korond Farkaslaka, Etéd, Parajd és Székelyvarság településekkel határos.
Elönyős földrajzi elhelyezkedésére jellemző, hogy majdnem az ország számtani középpontjában található: a 46°23' és 46°56' északi szélességi körök és a 25°02' illetve 25°15' délkörök metszéspontjaiban.
Gazdasági tevékenységek kifejtésére hajlamos voltánál fogva, a korondi medence a legrégibb időktől lakott vidék. A régészeti ásatások különböző bronzkori leleteket tártak fel, köztük sarló, bronz karperecek, arany gyűrűk.
Az egykori dák provincia keleti határa a vulkanikus hegylánc mentén, tehát a korondi medence közelében helyezkedett el.
Helyenként jól megerősített erődök léteztek, ilyen például a Firtos menti erőd.
Az ásatások római és bizánci érméket fedtek fel, ami tanubizonyságul szolgál annak a következtetésre, hogy a római hatás nem szünt meg az Aureliánusz visszavonulása után sem.
Az avarkori feltárások a bevándorlók erőteljes hatásaira utalnak, ebből az időből származik a Firtos vára is.
A középkor elejétől kezdődöen a korondi medence területét a székelyek lakták.
Korond község első említése 1333 -ból származik, amikor a Pápai Regiszterben megjelenik a helyi papok által kifizetett összegek lajstroma. A környékbeli falvak írásos említésére később került sor: Atyha - 1567, Fenyökút és Pálpataka - 1913. Korond első megnevezése - Konmd, feltehetően török eredetű.
A történelem során a közösségi formák folytonos fejlődésen és változásokon estek át. A lakásalapítás, a városi, illetve falusi helységek tipizáláshoz számos tényező, mint domborzati viszonyok, éghajlati viszonyok, a lakosság foglalkozása, müveltésgi színvonala, a kor müszaki lehetőségei, néphagyomány, anyagi feltételek stb. járult hozzá.
A táj festői képe az évszadok során, de a jelenben is, egy igazi kincs, ahol örökké élnek nemzetünk évezredes történemlének legszebb hagyományai.
Korond híres fazekasságáról. Hírneve annak tudható be, hogy a fazekkaságnak hagyománya van, függetlenül attól, hogy a jelenlegi termékek nagyrésze eltér a hagyománytól.
A mesterség meghonosodához számos tényező járult hozzá, melyek közül elsősorban az a tény, hogy bőségesen található az alapanyagként szolgáló szürke agyag és ugyanakkor a környező erdőkben bőségesen volt fa a kerámia kiégéséhez. A fazekasság, mint a létfentartás biztosításához szükséges foglalatosság jelent meg és fejlődött.
Azt, hogy Korondon mikortól is kezdték el a kerámiakészítést, nem lehet tudni, a kezdetek kezdetéről nincsen feljegyzés, elenyészett az idők homályában, bizonyos azonban, hogy sokkal az elsö 1613 -ben dokumentáris igazolás előtt. Ekkor alakult Udvarhelyen a fazekasok céhe. A céh privilégiumait több rendben megerösítette Úgy I. Rákóczi, mint Apaffi Mihály, az udvarhely környéki fazekasok - Korond, Atyha hátrányára.
Az 1750 -ben keltezett dokumentumban leszögezik, hogy a korondiaknak jogukban áll az évi négy alkalommal megrendezett vásáron árusítani kerámiáikat, azzal a feltétellel, hogy ezek saját készítésüek legyenek. Ebben az időben a korondi fazekasok tányérokat, köcsögöket, fazekakat és korsókat készítettek, de akkor még a tárgyakat nem zománcozták és a használt diszítőelem a spirál volt.
A termékeket nagyon olcsón árulták, föként csere áruként gabonáért. Az edény árát az a gabonamennyiség jelentette amennyi kétszer belefért. Az árak az idők folyamán változtak.
A kerámiákat az Erdélyi Mezőségen árusították, de igen gyakran Moldvában és Havasalföldön, ahonnan gabonát, főleg búzát hoztak. Ez az aránylag primitív cserekereskedelem azzal magyarázható, hogy a korondi keramiát elsősorban a falusi parasztgazdaságok számára készítették ahol pénzhez igen nehezen lehetett hozzá jutni. A vásárokon azonban az edényeket pénzért, de igen olcsón árusították.
A korondi fazekasság az idők során számtalan hanyatlási folyamaton esett at, minek oka a céhek javára leszögezett privilégiumokban, a tüzifa megdrágulásában, a kerámiák elértéktelenedésében, a gabona drágulásában, illetve a piac leszükülésében rejlett.
A mázas kerámia elszaporodása a múlt század végén méginkább háttérbe szorította az eredeti kerámiát.A mázaskerámia készítés századunk elején Korondon is beindult és aránylag gyors elterjedését elősegítette az 1893 ban Udvarhelyen létesített kerámikus szakiskola, ahol számos korondi ífjú is tanult.
A korondi gyógytelep hajdani tulajdonosa, Gáspár Gyuláné, 1923 -ban egy kis kerámiamühelyt létesített, amely élére szakmabeli mestert állított. Ez a kerámia azonban elveszti hagyományos népi jellegét és sorozatgyártásúvá válik.
Az évszázadok folyamán a kerámia szereny megélhetési lehetőség volt, fennmaradása a lakosság mindenkori szükségleteinek, tehetségeinek tulajdonítható.
A fazekasság igazi virágkora az elmúlt évtizedben következett be, amikor is megnő az általános érdeklödés a hagyományos népviseleti temékek iránt és ezzel egyidéjüleg a lakosság vásárlóereje is.
Az agyag feldolgozása a massza készítésével kezdődik, miután elkészül a tárgy vagy a fazekaskorong, vagy pedig a kerámiák matricái segitségével. Szárítás után következik a diszítés, elsősorban a fehérszínt nyújtó kaolinnal, jellegzetes fényt kapnak. Az égetés speciális kemencékben, igen nagy mennyiségü fa elégetéséveI történik. Évente egy fazekasmester kb 50 köbméter tüzifát használ fel ami mellé jelentős munka,- és egyéb nyersanyagbefektetés társul.
A fazekasság mellett a taplókészítés (feldolgozás) egy másik hagyományos foglalatosság Korond vidékén és a szájhagyomány szerint az előbbivel azonos régisége van. Az írásos följegyzésekből azonban ennek a mesterségnek aránylag új keletűséget tulajdonítanak és kezdeteit az 1870 körüli évekre teszik. Nyersanyagként a bükk taplót használják.
Korond körül a bükk erdőkben bőségesen van tapló, melynek kitermelése a taplókészítők számának növekedésével arányosan terjeszkedik. |